
(1)高タンパク質食は食欲を抑え、摂取カロリーを軽減及び、熱産生、エネルギー消費を高め体重減少に寄与する(Eisenstein J et al.,2002)。
(2)体重減少については、朝食よりも夕食の摂取カロリーを抑えた方が有効(Jakubowicz D et al.,2013)。
(3)ホエイプロテインの摂取は食欲促進物質の分泌が抑えられ、食欲抑制物質の分泌が促進される(Bowen J et al.,2006)。
(4)食事前のホエイプロテインの摂取には高い食欲抑制効果がある(Tahavorgar A et al.,2014, Pal S et al.,2014)(Mollahosseini M et al.,2017)。
(5)ホエイプロテインには心臓病、高血圧や心血管疾患に対するリスクの低減効果についても報告されている(Wirunsawanya K et al.,2017)
参考文献:
Eisenstein J, et al. High-protein weight-loss diets: are they safe and do they work? A review of the experimental and epidemiologic data. Nutr Rev. 2002 Jul;60(7 Pt 1):189-200.
Bowen J, et al. Energy intake, ghrelin, and cholecystokinin after different carbohydrate and protein preloads in overweight men. J Clin Endocrinol Metab. 2006 Apr;91(4):1477-83.
Tahavorgar A, et al. Whey protein preloads are more beneficial than soy protein preloads in regulating appetite, calorie intake, anthropometry, and body composition of overweight and obese men. Nutr Res. 2014 Oct;34(10):856-61.
Mollahosseini M, et al. Effect of whey protein supplementation on long and short term appetite: A meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN. 2017 Aug;20:34-40.
Wirunsawanya K, et al. Whey Protein Supplementation Improves Body Composition and Cardiovascular Risk Factors in Overweight and Obese Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Am Coll Nutr. 2017 Oct 31:1-11.